Of het nu gaat om de reparatie of het onderhoud van het loodgieterswerk van een gebouw, onderhoudsteams zijn niet aan hun laatste waterlek toe. Vandaag staat de technologie ten dienste van deze technici. Het geeft een nieuwe dimensie aan hun werk, een meer digitale dimensie die hen toelaat hun dagelijkse interventies efficiënter te beheren. Door gebruik te maken van een digitaal instrument voor preventief onderhoud bespaart u tijd, stelt u prioriteiten bij interventies en vermijdt u overconsumptie.

Shayp - een platform voor de monitoring van het waterverbruik

Met de komst van machine learning worden de op de markt aangeboden oplossingen steeds efficiënter en intelligenter. Zij produceren gegevens die kunnen worden verwerkt en geanalyseerd om een volledig beeld te geven van de toestand van het gebouw, de huidige lekken en de geraamde kosten als er geen reparaties worden uitgevoerd. Een eenvoudige datasensor leest de watermeter en stuurt de gegevens naar de server. Deze gegevens worden geanalyseerd en gebruikt om de aangesloten gebouwen te prioriteren naar gelang van de omvang van het lek. Het duurste lek staat bovenaan de ranglijst. Alle informatie wordt voortdurend bijgewerkt. De kosten en risico's van lekken worden voortdurend berekend.

Intelligente technologie zoals de Shayp-oplossing helpt onderhoudsteams om proactiever te worden en te anticiperen op interventies, omdat de analyse van het waterverbruik in realtime een direct inzicht geeft in waterlekken en anomalieën in het loodgieters systeem. Een technicus met kennis van zaken zal investeren in een dergelijk monitoring platform om zijn interventies op dagelijkse basis te vergemakkelijken en te plannen.

Reactief onderhoud en waarschuwingen

De geïnstalleerde sensoren geven waarschuwingen wanneer een anomalie of waterlek op het netwerk wordt gedetecteerd. Deze waarschuwingen nemen de vorm aan van een SMS of een e-mail en worden rechtstreeks naar de verantwoordelijke technici gestuurd. Onderhoudsteams kunnen dus tijdig worden verwittigd en de nodige middelen inzetten om reparaties uit te voeren. De status van elke interventie wordt rechtstreeks in het platform geregistreerd.

Dan komt de kwestie van het zoeken naar het waterlek of de ontdekte anomalie. De informatie over het lek wordt in het platform gepresenteerd en geeft onder meer een indicatie van het aantal verloren liters, zodat onderhoudsteams weten waar ze het lek moeten zoeken en dichten.

Een lekkend toilet vertegenwoordigt bijvoorbeeld ongeveer 25 liter per uur. Een dun straaltje water is ongeveer 16 liter per uur en een druppeltje ongeveer 4 liter per uur.

 

Lekdetectie technici

Enkele praktische tips, de te volgen stappen om een waterlek op te sporen zijn als volgt:

  • Ingrijpen in de sanitaire voorzieningen

De eerste plaats waar de technicus naartoe moet, is het sanitair. In 80% van de gevallen bevindt het lek zich bij de kranen, doorspoelen, ... Geautomatiseerde machines zoals waterontharders, boilers, urinoirs, automatische sprinklers, enz. worden ook getroffen. Soms volstaat een eenvoudig gebaar om de waterstroom te stoppen (de kraan dichtdraaien, aansluiten, een onderdeel vervangen, om er maar een paar te noemen).

  • Interventie van "waterlekjagers"

In een tweede fase moeten alle zichtbare leidingen worden gecontroleerd. Het gebouw wordt door de technici doorgelicht. Ofwel kan de reparatie direct worden uitgevoerd, ofwel moet een loodgieter worden ingeschakeld.

  • Interventie van de "waterlezoekers"

Als het waterlek onzichtbaar, verborgen of begraven is, zal de technicus een beroep moeten doen op een extern bedrijf dat over de nodige apparatuur voor lekdetectie beschikt (camera, thermografie, colorimetrie, ....).

Is het lek opgespoord en/of gedicht? De technicus voert de status van de interventie in het platform in en gaat verder met de volgende interventie. Het percentage waterverlies wordt automatisch herberekend en de bereikte besparingen worden weergegeven. Het gebouw dat vrij is van lekken wordt dan in prioriteit verlaagd en een ander gebouw wordt bovenaan de lijst geplaatst.

Met behulp van reële en cijfermatige gegevens laat Shayp zien hoe onderhoudsteams mondiger worden en beslissingen kunnen nemen. De eigenaar van het gebouw kan alleen maar als winnaar uit de bus komen.

Find our article and many others dealing with preventive maintenance on www.urbest.io, the collaborative tracking platform that allows organizations to capture, organize, track and put into action the workload between requesters, managers and stakeholders!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *